Sultan papağanı özellikleri içerisinde en bilindik olan yanaklarındaki turuncu benek şeklindeki tüylerdir. Bu papağanlar Avusturya ormanlarının göçebe kuşlarıdır. Sığ ormanlarda ve sürü halinde yaşarlar. Kafalarının üstünde uzun saçları vardır.
Sultan Papağanı Familyası
Sultan papağanı kakadu papağan familyasına ait bir papağan türüdür. Kakadu papağanlarının özelliklerini taşımaktadır. Bu özelliklerin en belirgini kafalarının üzerindeki uzun tüylü saçlarıdır. Avusturya ormanlarında sürü halinde yaşam sürerler.
Yaşamlarının yumurtlama ve belirli bazı dönemlerinde uygun gördükleri yerlere göç ederler. Göç ettikleri yerlerde ağaçlardaki oyuklarda, ağaç kovuklarında ve kendi hazırladıkları yuvalarda yumurtlarlar.

Sürü halinde yaşamanın bazı zorlukları vardır. Bu zorluklar diğer kuşlar ile en güzel yuvayı kapma mücadelesidir. Sultan papağanı özellikleri itibari ile göç ettikleri yerlerdeki en güzel yuvayı kapma mücadelesi verir. Bu mücadelenin kazananı elbette tecrübeli ve baskın papağan çiftidir.
Bir mücadele sonrasında kazandıkları yuvalara yumurtalarını bırakırlar ve kuluçkaya yatarlar. Kuluçka sürecinde erkek kuşlar büyük görev üstlenirler. Bu görevler kuluçkadaki dişi kuşun beslenmesidir. Kuluçkadaki dişi kuşun beslenebilmesi için , yuvaya besin taşırlar.
Sultan Papağanı Özellikleri Nedir?
Sultan papağanı tüylerinin renkleri beyaz,gri ve sarıdır. Tek tip renklere sahip olmak ile birlikte 3 rengin karması da olmaktadır. Sultan papağanları en belirgin özellikleri yanaklarındaki oval turuncu ve kırmızı karışımı beneklerdir. Bu tüyler sağ ve sol yanaklarında bulunmaktadır.

Kakadu familyasına ait olan sultan papağanı özellikleri itibari ile kafalarının üzerindeki saçları dır. Saçlarını hareket ettirebilirler. Bu hareketlerin bazı anlamaları vardır. Tüylerini kabartıyor ve saçlarını dikiyor ise sinirlenmiştir. Sadece saçlarını dikiyor ve tüylerini kabartmıyor ise mutluluk göstergesi olarak bilinmektedir. Bu özellikleri sayesinde kuşların sizlere ne söylemek istediğini anlayabilirsiniz.
Orta boyutlarda kuş türleri içerisindedir. Ara papağanı yanında küçük kalan sultan papağanının boyutları 33 cm kadar çıkmaktadır. Fiziki olarak çok dayanıklı papağan türleri arasındadır. Uzun süreli filo uçuşları yapabilirler. Bu özellikleri sayesinde istedikleri yerlere göç etmektedir.
Doğal ortamlarında 25 yıl kadar yaşayabilmektedir. Evde kafes kuşu olarak beslendiğinde , beslenme koşullarına göre yaşam süreleri değişkenlik gösterir.
Sultan Papağanı Evcilleştirme ve Konuşturma Nasıl Yapılır?
Sultan papağanını evcilleştirmek için öncelikle el ile temas etmelisiniz. Yavru olan sultan papağanlarının evcilleşmesi daha kolay olacaktır. Elinize aldığınız papağanı avuç içerisine yem koyarak besleyebilirsiniz. Bu şekilde kuş elinize alışır ve evcilleşme eğilimi gösterir.
Besleme işlemi yapmış olduğunuz kafesi, bulunduğunuz ortama koymanız size alışmasına yardımcı olacaktır. Kafesin kapısını açık bırakırsanız yuvasını bilir ve sizi tanır. Bu sayede kendisi istediği zaman dışarı çıkar sizin yanınıza gelir.

Konuşturma
Sultan papağanları konuşan papağan türleri arasındadır. Konuşma eğitimleri genç yaşlarda başlar. Bu eğitimler konuşması istenen kelimeyi mükerrer bir şekilde söylenmesi ile gerçekleşir. Bir yavru sultan papağanının konuşması için güvenini kazanmalısınız.
Güvenini kazanılması için korkutmadan elinize alarak besleyebilirsiniz. Besleme esnasında söylemesini istediğiniz kelimeleri tekrar edin. Bu işlemler sonrasında kuşunuzun konuştuğuna şahit olacaksınız.
Sultan Papağanı Kafeste Bakım ve Beslenmesi Nasıl olmalı?
Sultan papağanlarının kafes içerisinde bakımı doğru yapılmalıdır. Kafesler doğru ölçeklerde seçilmelidir. Seçmiş olduğunuz kafes içerisinde yuvalık , tünek , yem ve su kabı bulundurmalısınız. Tercih etiğiniz yuvalık kafes içerisinde kolay erişilebilir olmalıdır.
Giriş çıkışları doğru büyüklükte olmalı. Bunun sebebi ise kuşların rahatlıkla içerisine saman,talaş ve ağaç dallarını taşıyıp kolay bir şekilde kendi yuvalarını yapmalarını sağlamaktır.

Kendi inşa ettikleri bu yuvada , kendilerini güvende hissetmeleri halinde yumurtlarlar ve kuluçkaya yatarlar. Bu süreç boyunca yuvalar ve yumurtalar ile temas etmemelisiniz. Bunun sebebi ise temasınız halinde yuvayı güvensiz görüp kuluçkadan kalkmaması içindir.
Sultan papağanının kafes içerisinde konforlu bir yaşam sürmesi için doğru tünekleri seçmelisiniz. Seçilen bu tünekler ahşap ve ayakları ile doğru kavraya bileceği şekilde olmalıdır. Sultan papağanı özellikleri sayesinde sakin ve tünemeye meyilli kuşlardır. Bu yüzden tünek üzerinde uzun vakitler geçirmektedir.
Kafeste Beslenmesi
Kafes şartları kuşların yaşam koşullarına uygun olmalıdır. Kafes içerisinde yem ve su kabı doğru konumda olmalıdır. Yem kapları içerisinde arpa, buğday, mısır , çekirdek ve kuru yemiş türevleri olmalı. Bu besinler sayesinde gerekli yağ ve enerji oranına sahip olur.

Takviye besin olarak haftanın belli günlerinde kafes içerisine sebze , meyve ve kök bitkiler koyarak besleyebilirsiniz. Kafes içerisinde gaga taşları bulunmalıdır. Bu gaga taşları ile uzayan gagalarını törpülerler. Mama kabında bulunan yemler zengin besin değerine sahip ürünler olmalıdır.
Bu sayede kuşunuzun hızlı gelişim sağladığı ve sağlıklı bir yaşam sürdüğü gözlemlenmektedir.
Yavru Sultan Papağanı Bakımı Nasıl Yapılır?
Yavru sultan papağanı öncelikle annesine teslim etmeliyiz. Annesinin yavru sultan papağanlarının beslenmesini gözlemlediğini ve kursağındaki yemler ile onları beslediğini görebiliriz. Dişi anne kuşun bu aşamada çok fazla efor sarf ettiğini görebilirsiniz. O yüzden sürekli olarak kaplarda besin bulundurmalısınız.


Yavru kuşlara dokunmamalısınız çünkü dokunduğunuz zaman anne strese girecek ve yavrulara bakma görevini bırakacaktır. Yavru sultan papağanı belirli bir erişkinliğe gelene kadar kafes temizliği yapılmamalıdır. Yuvadan çıkan yavruların yem kırmayı henüz becerememesinden ötürü yem yiyememe sorunu görülür. Bu durumlarda yem kaplarında kırılmış yemler bulundurulmalıdır.