siyah japon balığı

Siyah Japon Balığı – Teleskop Balığı

Siyah Japon balığı tarihteki en eski balık türleri arasındadır ve diğer adı teleskop balığıdır. Siyah Japon balığı balığı tatlı su balığıdır. Evde Besleyen kişiler, fanus, akvaryum gibi ürünlerin içerisinde beslenmektedir. Siyah japon balığı gözlerinin pörtlek ve bir teleskopa benzemesinden dolayı adını teleskop balığı olarak almıştır.

Evde akvaryum veya fanusta beslenmesi gayet basit ve uzun ömürlü balık türleri arasındadır.

Evde beslemiş olduğumuz siyah japon balığı 18. yüzyılda keşfedilmiştir. Bu keşfin ardından bir çok kişinin ilgisini çekmiş ve farklı bölgelere yayılmıştır. Günümüzde tatlı su balığı dendiğinde en popüler isim olan siyah japon balığı evcil bir dosttur. Yani insanlara karşı zararsız canlılardır.

siyah japon balığı
Siyah Japon Balığı

Siyah Japon Balığı

Bir akvaryum veya fanus aldığınızda kaç lt su aldığını öğrenmelisiniz. Sonrasında aklınıza ilk gelen balık türü olan yani siyah japon balığı beslemek istediniz. Öncelikle aklınıza gelen isim siyah japon balığı ise bu ismin çok fazla kullanılmadığını bilmelisiniz. Genel olarak teleskop balığı olarak adlandırılmaktadır.

Bir siyah japon balığı temin etmek kolaydır. Çünkü bir çok kişi besler ve bu balık türünü besleyen kişilerden rica ederek temin edebilirsiniz. Bu yöntem ile bir balık temin edemiyor iseniz , teleskop balığı satışı yapan yerlerden bilgi almalısınız.

Siyah renkli olmaları sayesinde akvaryum içerisinde farklı bir hava yaratır. Bu balık türü diğer balık türleri ile de arası iyidir ve aynı alanda yaşar. Çünkü baskın bir tür değildir ve diğer balıkları tehdit etmez. Bunun yanı sıra saldırgan tutum sergileyen diğer balık türleri ile yaşayamazlar.

Kendisi gibi olan uysal ve sakin balık türleri ile aynı alanda bulundurulmalıdır.

Siyah Japon Balığı
Siyah Japon balığı Özellikleri

Siyah Japon balığı Özellikleri

En popüler ve uzun yaşayan balık türleri arasında olan teleskop balığı, Siyah Japon balığı olarak adlandırılmaktadır. Bunun başlıca sebebi teleskop balığı özelliklerinden gelmektedir. Çünkü bir teleskop balığı japon balığı ile bir çok benzerliği vardır. Bu benzerliklerinin en başında fiziki yapısı gelmektedir.

Bu benzerlikler gövde , kuyruk , solungaç gibi yapılardan oluşmaktadır. Dış görünüşleri ile bir çok özelliği japon balıkları ile benzerlik taşır.

  • Siyah renkte olanları en popülerleridir ama farklı renklerde olanları da vardır.
  • Gözleri dışarıya doğru çıkık , pörtlek diye tabir edebileceğimiz teleskop benzeri bir yapıdadır.
  • Doğru bir bakım uygulandığında uzun süreler yaşamaktadır. Bu süre 15 yıl kadar olabilmekte.
  • Farklı isimleri varıdır. Bu isimler teleskop balığı, siyah Japon balığı, teleskop gözlü japon balığı gibi isimlerdir.
  • Yaşamlarını tatlı su içerisinde idam ettirirler.
  • Boy uzunluğu yaşam süresi ve beslenme düzenine göre değişir.
  • Yaşaması için gerekli su ısısı 18 – 24 °C derecedir.

Bu özelliklerin yanında solungaçlı canlılardır. Tatlı su içerisinde yaşarlar ve bütün hayatlarını su içerisinde geçirirler. Teleskop balığı su dışarısında da teknik olarak yaşar. Ama bu yaşam çok az bir süre ile kısıtlıdır. Yani su içerisinden çıkartıldığında kısıtlı bir süre için yaşamaya ve hareket etmeye devam edecektir.

Daha sonrasında tekrar su içerisine hafifçe bırakılmalıdır. Uzun süreli su dışarısında kalmış bir teleskop balığı hayati risk taşır. Bu yüzden su dışarısına çıkarma işlemleri sadece farklı yaşam alanlarına taşınması esnasında yapılmalıdır.

teleskop balığı
Siyah Japon Balığı Teleskop Gözlü

Siyah Japon Balığı Teleskop Gözlü

Bir akvaryum içerisinde olmazsa olmaz balık türleri arasında teleskop gözlü japon balığı vardır. Peki teleskop gözlü japon balığı derken hangi balıktan bahsediyor olmalıyız. Bu hakkında konuştuğumuz balık türü teleskop balığıdır veya diğer ismi ile siyah japon balığıdır.

Bir akvaryum aldığınızda işinizi kolaylaştıracak aletleri ve balıklarınızı da almalısınız. Bu aletlerin en başında su ısıtıcısı gelmektedir. Çünkü akvaryum içerisindeki su oda sıcaklığına göre sürekli olarak değişecektir. Nihai sonuç olarak balıkların yaşam ısılarının altına düşecektir. Bu olayın önüne geçmek için termostatlı su ısıtıcısı temin edilmelidir.

Daha sonrasında temin ettiğiniz bu su ısıtıcısını akvaryum içerisinde uygun bir bölgeye yerleştirmelisiniz. Sonrasında ise filtreleme ve oksijen cihazı gelmektedir. Filtreleme cihazı kullanılmayan akvaryumlar içerisinde yosun , suda kirlenme ve bakteriler oluşur. Oksijen cihazı bulunmayan akvaryumlarda ise sık sık su değişikliği yapmak gerekir. Çünkü akvaryum içerisindeki suyun oksijen değeri düşecektir.

Sonrasında akvaryum içerisine suyunuzu koymalı ve ısınmasını beklemelisiniz. Ardından teleskop gözlü japon balığı zarar görmemesi için yavaşça suya bırakılmalıdır.

siyah japon balığı
Siyah japon Balığı Fanusta Balık Bakımı

Siyah japon Balığı Fanusta Balık Bakımı

Fanus içerisinde bir balık bakmak istiyorsanız en uygun balık türleri arasında siyah japon balığı vardır. Bu balık türü 40 litre fanusta bakımı kolay ender türlerdendir. Çünkü japon balıkları ile aynı genlere sahiptir ve diğer adı teleskop balığıdır.

Öncelikle fanus için su hazırlanmalıdır. Bu kısımda suyun balıkların yaşamına elverişli olması önemlidir. Sonrasında fanus içerisini dekore etmek istiyorsanız dekorlarınızı koymalısınız. Bu kısımda su içerisinde çözünmeyecek ve balıklara zarar vermeyen dekorlar tercih edilmelidir.

Daha sonrasında hazırlamış olduğunuz fanus içerisine suyunuzu ilave etmelisiniz. Bu kısımdan sonra dekorlarınıza son bir müdahale edebilirsiniz. Yani suyu eklerken yerinden oynayan dekorlarınızı tekrar eski konumuna getirebilirsiniz.

Ardından balıklarınızı yavaşça suya bırakmalısınız. Bu kısımda balıklarınızın öncesinde durduğu suyun ısısı çok önemlidir. Aktaracağınızın fanusun içerisindeki suyun ısıda hemen hemen aynı olmalıdır. Çünkü teleskop gözlü japon balığı ısı değişiminden etkilenecektir.

Sonrasında balığınızın fanus içerisine alışması için bir müddet zaman vermelisiniz. Son olarak da balığınızın ihtiyacı kadar yem vermelisiniz. Bu işlemler ile fanusta balık bakımı yapabilirsiniz.

Teleskop Balığı Cinsiyet Ayrımı
Teleskop Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Teleskop Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Cinsiyet ayrımı kızgınlık döneminde yapmak mümkündür. Bu dönemde erkek ve dişi arasında keskin farklar vardır. Çünkü kızgınlık dönemlerinde erkek olan türün solungacında beyazlamalar görülmektedir. Bu sayede erkek olduğu anlaşılmakta.

Sonrasında dişi olan türün tespiti gelir. Dişi olan türün tespiti için balık gözlem altında tutulmalıdır. Sebebi karın bölgesindeki şişliğin anlaşılması içindir. Bir diğer ayırt etme yöntemi ise erkeklerin daha iri olmaları ve dişilerin daha küçük olmalarıdır. Bu sayede teleskop balığı cins ayrımı yapılmakta.

Teleskop Balığı Japonla yaşar mı
Teleskop Balığı Japonla yaşar mı ?

Teleskop Balığı Japonla yaşar mı ?

Siyah Teleskop balığı bir çok balık türü ile yaşaması mümkündür. Bu kısımda ki en büyük kriterdeki baskın ve hareketli ırklar ile aynı akvaryuma konmamasıdır. Çünkü baskın bir ırk ile yaşam sürmesi mümkün değildir. Baskın ırklar diğer balık türlerine karşı agresif tavırlar sergiler.

Bu agresif tavır kendisinden olmayan balık türlerine karşıdır. Sebebi ise diğer ırk türünü düşman olarak görür ve üzerinde baskınlık kurmaya çalışır.

Bir akvaryum içerisinde değişik balık türleri beslemek isteyen kişiler için bazı kriterler vardır. Bu kriterler içerisinde akvaryum tankının kaç litre olduğu ile ilgilidir.

Büyük bir akvaryum sahibi iseniz birbiri ile anlaşan balıkları besleyebilirsiniz. Çünkü büyük akvaryum içerisinde balıklar strese girmeyecek ve alan dar gelmeyecektir. Bu yüzden diğer türlere karşı agresif tavır sergilemeyecektir. Bu sayede aynı akvaryumda bir birleri ile anlaşan balık türlerini besleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Teleskop balığı hangi türler ile yaşar ?

Bir akvaryum içerisinde japon balığı ile besleyebilirsiniz. En iyi anlaştığı türdür diyebiliriz.

Akvaryum kaç derece olmalı ?

Balığı akvaryumda beslemek istiyorsanız. Akvaryum derecesini, içerisinde beslediğiniz balığın ve bitkilerin yaşam derecelerine göre ayarlamalısınız. Çünkü tüm balıkların ve bitkilerin su içerisinde yaşama ° C derecesi farklıdır.

Fanus suyu nasıl olmalı ?

Evde kolay yoldan fanus içerisinde balık beslemek istiyorsanız. Suyu balığın yaşam ısı derecesinde ve yaşam sürebileceği oksijen seviyesinde olmalıdır. Fanus balıkları sürekli olarak bakıma ihtiyaç duyar. Bunun başlıca sebebi fanus içerisine attığınız yemin veya duran surun kirlenmesinden dolayıdır. Bu durumu aşmak için rutin halinde fanus suyunu değiştirmeli ve temiz tutmalısınız.

5/5 - (1 vote)

Yorum bırakın

admin olarak oturum açıldı: . Profilinizi düzenleyin. Oturumu kapat Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir