Jako papağanı bakımı ve özellikleri.

Jako papağanı olarak bilinen papağan türünün bir diğer ismi ise afrika gri papağanıdır. Papağan türleri arasında yerini almaktadır. Psittacidae ailesine ait bir papağan türüdür. Jako papağanı yağmur ormanlarında yabani bir yaşam sürmekte.

Jako Papağanı

Yabani olarak yaşam süren bu papağan türü papağanlar arasında en zeki tür olarak bilinmekte. En zeki tür olduğu için afrika gri papağanı evcil hayvan olarak tercih edilme potansiyelini artırmakta. Kanatlı evcil hayvanların en popüleri jako papağanıdır. Evcil hayvan olarak tercih edilmesi sonucunda afrika gri papağanların nesli risk altına girmiştir. Yağmur ortamlarından avlanıp evcilleştirilmeye çalışılması yanlış bir davranıştır. Bu gibi davranışlar papağanın neslinin tükenmesine neden olur.

jako papağanı

Jako papağanı özellikleri nedir?

Papağan türlerinin gözdesi olan jako papağanı özellikleri diğer papağan türlerinden açık ara fark ile öndedir. Bu jako papağan türünün eğitimi mümkün ve zeki kanatlılar arasında yer almaktadır. Kafes hayanı olarak evcilleştirilmesi ve eğitilmesi çok kolaydır. Genetik olarak taklitçilik özelliği gelişmiş bir türdür. Taklitçilik özelliği sayesinde kelimeler ve eğlenceli hareketler öğretebilirsiniz. Papağan familyasının bir üyesi olan afrika gri papağanı ortalama bir boyuttadır. Papağan türlerinin gözdesi olan jako papağanının üstün konuşma yeteneği de bulunmakta. Ortalama olarak bin kelime ezberlerler ve sahiplerinin yetiştirme yeteneklerine göre sorulan sorulara mantıklı cevaplar verebilirler. Evcil olan bir papağan yavrusu yetişkin bir birey olana kadar kelime ezberletilmesi daha kolaydır. Yavru bir jako papağanı henüz eğitim seviyesinde olduğu için sizlerin taklit etmesi için söylediğiniz kelimeleri ezber edecektir.

Jako papağanı eğitim

Jako papağanı nasıl eğitilir?

Papağan familyasının taklitçi ve en zeki türü olan jako papağanının eğitimi de kolaydır. Eğitim olarak öncelikle yavru bir jako papağanı sahiplen melisiniz. Yavru bir papağanı sahiplenmemiş iseniz eğitimi çok daha zor olacaktır ve evcilleştirme sürecinde sorunlar yaşanacaktır. Kanatlı evcil hayvanınızın evcilleştirme ve eğitilme süreci çok önemlidir. Bu süreçte bu süreçlerde sürekli olarak temas halinde bulunmalısınız. Onu sevmeli ve ilgilenmelisiniz. Çünkü sahiplenmiş olduğunuz evcil hayvanınız size alışmalıdır. Konuşmasını istediğiniz kelimelerini özel ödül mamaları verirken söylemelisiniz. Özel ödül maması kullanılarak söylemiş olduğunuz kelimeleri ezberleyecek tir. Daha sonrasında bu kelimeyi söylediğinizde beslemiş olduğunuz jako papağanı aynı kelimeyi tekrar edecektir. Bunun sebebi ise ödül mamasının bu kelime söylendikten sonra verildiğini algılamasıdır. Kelimeyi söyler ve sizde onu ödüllendirirsiniz. En basit eğitim şekli budur. Sonrasında sürekli olarak yüksek ses ile kelimeleri tekrar etmelisiniz. Sürekli kelime tekrarlarında papağan kelimeleri algılayacaktır ve taklit edecektir. Kanatlıların gözdesi olan jako papağanları çok fazla ilgiye ihtiyaç duyarlar gerekli ilgi gösterilmez ise strese girerler ve tüylerini yolarlar.

jako papağanı hastalıkları

Jako papağanı hastalıkları nedir?

  • Kanatlı hayvanlarda ishal çok sık görülmektedir. Kanatlı hayvanın dışkı sorununda sebebinin tespit edilip uygun tedavi yöntemi seçilmeli. Tüketmiş olduğu gıdalar değişme yok ise gıdalardan kaynaklı bir sorun yoktur. Su kapları kontrol edilmeli ve değişmelidir. Dışkılama sorunlarında çok fazla su kaybı yaşadığı için su tüketimi artacaktır. Günlük rutinler kontrol edilmeli ve farklılıklar göz önünde bulundurularak gözlem altında tutulmalı ve gerekli müdahalede bulunulmalı.
  • Papağanlarda zayıflama , enerji düşüklüğü ve yem yeme sorunları gözlemlenebilmektedir. Enerji düşüklüğü ve zayıflama durumlarında sindirim sitemi sorunu olabilir.Sindirim sistemi enfeksiyonu olması çok sık görülen hastalıklardır. Bu gibi hastalıklarda sindirim sistemi enfeksiyonunu giderici tedaviler uygulanmalıdır. Hastalığın genel belirtileri sindirilememiş gıda dışkılama. Gıda tüketmesine rağmen zayıflama ve halsizliktir. Tedavi sürecine geçilmelidir.
  • Tüy yolma sorunları genel olarak strese dayalı sorunlarıdır. Stres altındaki bir jako papağanı tüylerini yolmaya başlar. Önemli olan papağanını strese sokan sorunu tespit etmektir. Jako papağanları genel olarak gerekli ilgi gösterilmediği zamanlarda stres altına girerler ve tüylerini yolarlar. Ani yüksek seslerden kaçınılmalıdır çünkü korkarlar ve stres olurlar. Yem tercihleri kanatlı hayvanlarda beslenme alışkanlığına uygun formlarda olmalıdır. Yeni bir papağan aldınız ve tüylerini yoluyor ise ortama henüz alışmadığı içindir.
  • Jako papağanı temiz ve steril kafeslerde beslenmelidir. Kirli olan kafeslerde mantar ürer ve pağanlarda solunum hastalıkları meydana gelir. Bu gibi durumlarda yemlerin temiz ve taze olmasına dikkat edilmelidir.
  • Soğuk algınlığı olan afrika gri papağanının kafesinin yeri değiştirilmelidir. Hava değişikli sürekli olarak değişen ortamlarda bulundurulmamalı rüzgar almayan yerlerde yetiştirilmeye devam edilmelidir.
5/5 - (1 vote)

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir