Himalaya tavşanı küçük ırklı ve soğukta tüylerinin rengini değiştirebilen evcil tavşan türüdür. Evde beslenen himalaya tavşanlarının tüylerinin renkleri değişmemektedir. Bunun başlıca sebebi evin ısı seviyesidir. Beyaz olan tüyleri kestikten sonra o bölgeye buz sürerseniz tüyleri siyah renk çıkacaktır. Sebebi ise modifikasyon yeteneğine sahip olmasıdır.
Amerikan tavşan yetiştiriciliği derneğini araştırmaları neticesinde silindirik gövdeye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu sayede ilk ve tek silindirik gövdeli tavşanın himalaya tavşanı olduğu bilinmektedir.

Bilinen en eski türlerden bir tanesidir ve yeni türlerin üretilmesinde etkin rol oynamıştır. Himalaya tavşanı ile farklı tür tavşanların eşleşmesi sonucunda yeni tür tavşanlar ortaya çıkmıştır.
Himalaya Tavşanı – Özellikleri
Tüm iklim koşullarında yaşayabilen tavşan türü himalaya tavşanıdır. Beyaz bir kürk yapısına sahiptir, burun tüyleri , ayak paçaları ve kulaklarındaki tüyler siyahtır. Bunun başlıca sebebi ise çevre koşullarına göre modifikasyon olabilmesidir. Modifikasyon çevresel etkenlerden kaynaklı ortaya çıkar ve kalıtsal değildir.
Bilindik en büyük özelliği beyaz olan tüylerinin siyah olan tüyler ile değişmesidir. Bu durum doğada kendiliğinden meydana gelmektedir. Lakin bir çok kişi evcil olarak beslediği için kendileri renk değiştirmelerini istemektedir.

Evcil olarak beslenen Himalaya tavşanlarının başlıca sorunu renk değiştirmemesidir. Eğer tüyleri beyaz ise tüylerinin kırptıktan sonra o bölgeye buz uygularsanız tüyler siyahlaşacaktır. Aynı yöntemin tersini uygularsanız yanı siyah tüyleri kesip sıcak su uygularsanız beyaz tüy çıkacaktır. Bu sayede modifikasyonu gözlemleyebilirsiniz.
Yetişkin Ağırlığı: | Yetişkin Himalaya tavşanı (1,4 – 2,3) kg ağırlığına ulaşabilmektedir. |
Boyut: | Küçük ırklı tavşan türleri arasında yer almaktadır. |
Yaşam Ömrü: | Yaşam ömürleri 4 ila 5 yıl arasında değişmektedir. |
Kulak Yapısı: | Kulakları dik yapıdadır. |
Tüy Yapısı: | Modifikasyon özelliğe sahip ipeksi ve parlak tüy yapıları vardır. |
Göz Rengi: | Göz rengi kırmızı, pembe ve mavi renklerde olmaktadır. |
Mizaç: | Evcil tavşan türü olduğu için sakin ve uysal bir mizaca sahiptir. |
Doğurma Kapasitesi: | Bir seferde 6 ila 7 yavru doğura bilmektedir. |
Evcil tavşan olarak tercih edilen en popüler tavşanlardan bir tanesidir. Bunun başlıca sebebi özellikleridir. Çükün diğer tavşanlardan kendini ayırt edici özellikleri vardır. En popüleri tüylerinin rengini değiştirebiliyor olmasıdır.
Himalaya Tavşanı Evde Bakımı
Evde Himalaya tavşanı beslemek kolay olduğu için bir çok kişi evcil olarak beslemektedir. Evde beslenen tavşanların kendileri özel bölgeleri olmalıdır. Bu bölgeler özgürce gezebilmelidir ve rahatsız olmamalıdır. Bulundukları bölge rüzgar ve su almamalıdır. Çünkü tavşanlar hassas canlılardır ve hasta olabilirler. Yani uygun koşulların sağlanması bu şekilde oluyor.
Beslenmeleri için uygun besin ve su kabı almalısınız. Daha sonrasında bu kaplar içerisine tavşanlar için üretilen gıda ve su eklenmelidir. Bu kaplar sürekli olarak temizlenmelidir. Çünkü yeni besin eklediğinizde eski gıdadan kalan kalıntılarda mikrop üremiş olabilmektedir. Bu durumu tavşan besleyen kişiler istemezler.

Belirli rutinler halinde sağlık kontrolü için uygun kişilere yani veterinere götürmelisiniz. Bu sayede hasta olmaları halinde erken müdahalede bulunulacaktır.
Beslenme
Tüm canlılarda olduğu gibi tavşanlarda da doğru beslenme rutini uygulanmalıdır. Çünkü doğru beslenme ile beslenmeyen tavşanlarda hastalık oluşabilmektedir. Himalaya tavşanının doğru beslenmesi için hazır satılan tavşan gıdaları kullanabilirsiniz. Bu yemlere ek olarak samanda verebilirsiniz. Tavşanınız marul verilmemesi önerilmektedir. Çünkü marul içerisinden bulunan şeker miktarı tavşana zarar verebilmektedir.
Banyo Yaptırmak
Tavşanlar için sıkça yapılan yanlışlar içerisinde yer alan durum ise banyo yaptırmaktır. Tavşanlar kendi tüylerini temizleye bilen canlılardır. Bu sayede himalaya tavşanları da kendi tüylerini temizler ve banyoya ihtiyaç duymazlar. Eğer banyo yaptırmak istiyorsanız veteriner hekimden yardım alabilirsiniz.
Himalaya tavşanına banyo yaptırmış iseniz rüzgar almadan hızlıca kurulamalısınız. Çünkü ıslak ve rüzgar almaları halinde hasta olacaklardır. Bu durum ile karşılaşmamak için tavşanınızı uzman kişilere teslim etmelisiniz.
Ağız diş , Kulak ve Tırnak bakımı
Tırnakları aşırı uzamadan uygun boyutlarda kesilmelidir. Çok derin olmamalıdır. Çünkü çok derin olması halinde farklı fiziksel tırnak rahatsızlıkları meydana gelebilmektedir. Daha sonrasında dişleri için uygun bakım yapılmalıdır. Bu sayede kemirme güçlerinde herhangi bir kayıp olmadan sağlıklı dişler ile kemirmeye devam edebilirler.
Sonrasında ise kulaklarının bakımı gelmektedir. Kula içi için doğru ürünler ile deneyimli kişiler tarafından müdahalede bulunulmalıdır. Çünkü kulak derinliği deneyimli kişiler tarafından bilindiği için doğru bir şekilde işlem yapılmaktadır.

Evcil Himalaya Tavşanının Olumlu ve Olumsuz Yönleri
Olumlu Yönleri
- Modifikasyon özelliğine sahip olmaları.
- Himalaya tavşanı güzel ve yumuşak tüylüler.
- Evde beslenmesi kolay evcil hayvanlar içerisinde yer almaktadır.
- Tatlı ve şirin oldukları için stresinizi alacaktır.
- Boyları küçüktür ve kucakta durup sevilmekten hoşnut olur.
- Uysal ve sevecendir.
- Açık alanlar ve kapalı alanlarda beslemeye uygundur.
- Doğru bakım uygulandığında uzun 4 ila 5 yıl yaşama ömrüne sahiptir.
Olumsuz Yönleri
- Yavru tavşanlar çok hassastır ve sıcaklık ve soğukluğa aşırı duyarlıdır.
- Yaşam alanında egzersiz için geniş bir alana ihtiyaç duymaktadır.
- Ticari üreme koşul ve standartlarına uygun değildir.
- Kemirgen bir tür olduğu için evdeki bası ürünleri kemirebilmektedir.
Himalaya Tavşanı Eğitimi
Bir çok canlıda olduğu gibi Himalaya tavşanı da eğitilebilmektedir. Tavşanlar arasında aslanbaş tavşanı gibi tavşanlar eğitime elverişlidir. Bu tavşan türü gibi Himalaya tavşanı da eğitilebilmektedir.
Eğitimden kasıt bir cisim gösterdiğinizde istediğiniz bir hareketi yaptırmaktır. Bu işlemi yaptırmak için en basit yöntem ödüllendirmedir. Yani bir havut alın ve ısırdığında ödül maması verin. Bu sayede havucu her gördüğünde ısırıp ödül mamasını almak isteyecektir.
Tuvalet Eğitimi
Eğitimler içerisinde en önemlisi de tuvalet eğitimidir. Tuvalet eğitimi için gerekli olan ilk işlem gençliğinden itibaren belirli bir rutini yapmanızdır. Öncelikle tavşanınız için bir dışkılama kabı edinin ve içerisini talaş ile doldurun. Daha sonrasında himalaya tavşanı başka yere dışkılasa dahi sizler onu dışkı kabına taşıyın. Bu sayede koklayarak nereye dışkılaması gerektiğini algılayacaktır.
Hava şartlarının soğuk veya sıcak olmasından dolayı renk değiştirmektedir. Bunu sağlayan ise modifikasyona sahip olmasıdır. Doğada kışları siyah yazları ise beyaz renk tüylere sahip olurlar. Bu sayede kışları güneş ışığı ile ısınabilirler.
Doğru bakım ve beslenme uygulandığında 4 ila 5 yıllık bir yaşama ömrüne sahiptir.