Fip hastalığı kedi ırklarında görülen ve hayati kayıpların olabileceği solunum yolunu ve vücudu etkileyen enfeksiyon rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık dünyada yayılan korona virüsünün kedilerde yayılan viral bir virüs ile mutasyonundan türemiş bir virüs türüdür.
Kedilerin korona virüs ile imtihanı biz insanlar ile aynı olabilir. Sebebi ise tedavi edilmediği sürece tüm canlılar üzerinde ölümcül etkilerin görülebilmesidir.
Fip hastalığı olarak bilinen kedilerde ölümcül olabilecek bu rahatsızlıktan kedinizi uzak tutmanız mümkündür. Öncelikle kediniz sürekli olarak dışarıya çıkıyor ve diğer kediler ile sosyalleşiyor ise bu kedinizin fip hastası olma olasılığını artırır. Bu gibi durumlar kedi türleri arasında viral olarak yayılan fip hastalığının yayılmasındaki en önemli unsurdur.
Sokak kedilerinin beslenmesi ve sokaktaki karşılaştığı diğer virüsler ile vücudunun savaşması sayesinde fip hastalığına bağışıklık geliştirebilir. Ama ev kedileri diğer kediler ile sosyalleşmediği ve diğer hastalıklar için veteriner hekim tarafından müdahale edildiği için bağışıklık sistemi düşük olabilir. Bu gibi sebepler kedinizde fip hastalığı olması nedeni olarak gösterilebilir.

Kedilerde fip hastalığı belirtileri.
Kedilerde fip hastalığının belirtileri bazı durumlar gözlemlenerek teşhis edilebilir. Kedinizin fiziki durumunda değişiklikleri kontrol ederek anlayabilirsiniz.
- Sırt bölgesindeki kemiklerin belirgin hale gelmesi.
- Vücudunun diğer bölgelerine göre karın bölgesinde aşırı şişlik görülmesi.
- Göz bölgesinde akıntı , görme sorunlar gibi sorunlar yaşanması.
- Üst solunum yolu rahatsızlığı nefes darlığı , burunda akıntı ve tıkanıklık görülmesi.
- Eski enerjik halinden eser kalmaması hali ve yorgunluk hali durumları.
- Vücutta su birikmesi ve vücudun alt bölgesinde şişme gözlemleme.
Bu durumların kediniz üzerinde görülmesi halinde veteriner hekiminizden yardım isteyebilirsiniz. Gerekli tedavi yöntemi uygulanması halinde kedinizin iyileşmesi muhtemeldir. Fip hastalığının erken teşhisi tüm hastalıklarda olduğu gibi çok önemlidir. Kediniz üzerinde hasta olma durumunun şüphesinde dahi profesyonel kişiler tarafından yardım almanız önerilir.

Fip hastalığı kedime nasıl bulaşır.
Kedimiz üzerindeki hastalıkların nasıl bulaştığı çok önemlidir. Fip hastalığı viral bir hastalık türüdür. Bu hastalık türü hasta olan bir diğer kedi türü ile iletişim halinde bulaşmaktadır. Nitekim her zaman hasta bir kedi ile iletişime geçmesi ile de bulaşması beklenmez.
Hasta bir kedinin gezmiş olduğu bölgelerde bulunması , aynı mama kabından gıda tüketilmesi ve enfekte bir hasta kedi tarafından dışkılanmış bölgelerde bulunma halinde hasta olabilir.
Kedilerin bağışıklık sistemi güçlü olması ile birlikte mutasyon geçirmiş olan bu fip hastalığına maalesef antikorları yeterli olmayabilir. Kediniz üzerinde hastalık tespiti yapılması halinde kullanılması gereken enjektör ve ilaçlar kullanılmalıdır.