aslanbaş tavşanı

Aslanbaş Tavşanı Özellikleri ve Evde Bakımı

Aslanbaş tavşanı eski tavşan ırklarından biridir. Aslanbaş tavşanı, erkek aslanı andıran uzun yeleye benzer tüyleri, karakteristik bir yüze sahiptir. Bu nedenle dünyada çok sevilen çok tercih edilen bir türdür. Aslanbaş tavşanı ya da Lionhead rabbit olarak bilinen Aslanbaş türü, Avrupa tavşanı soyundan gelmektedir.

Günümüzde popülerliği artan Aslanbaş türü , 20. yüzyılda Almayan ve Fransa’da evcil hayvan olarak beslenmeye başlanmıştır. Daha sonrasında bu ülkelerden diğer ülkelere ihracat edilip evcil hayvan olarak beslenmeye başlanmıştır.

Kişilerin evcil hayvan olarak tercih etmelerinin başlıca sebebi kafa formudur. Bu kafa formu diğer tavşanlardan tamamen değişik bir yapıdadır. Tümü kafalarının altında uzun yeleleri, büyük kulak yapısı, geniş bir renk yelpazesine sahiptir.

aslanbaş tavşanı
Aslanbaş Tavşanı

Aslanbaş Tavşanı – Özellikleri

Evcil hayvan olarak popüler olan Aslanbaş tavşanı aynı zamanda gösteri tavşanı olarak da kullanılmaktadır. Bu tavşanı bir sirkte gördüğünüzü hayal edebilirsiniz. Çünkü tavşanlar arasında eşsiz bir yeleye sahiptir ve diğer tavşanların arasında hemen fark edilmektedir.

Bu fark edilişin başlıca sebebi ise diğer tavşanlardan çok net bir şekilde fiziksel farklılığı bulunmasıdır.

Sonrasında bu tavşanlar, akıllı , sosyal ve eğitime yatkın canlılardır. Bu özellikleri de onların hem gösteri dünyasında hem de evcil hayvan olarak sahiplenilmesinde yardımcı olmaktadır. Aslanbaş tavşanı özellikleri, evcil , sosyal ve farklı görünüşe sahip olmasından gelmektedir.

  • Diğer tavşanlardan ayıran uzun yele yapısına sahiptir.
  • Tüyleri beyaz, siyah , sarı gibi birçok renk paletine sahiptir.
  • Farklı renklerin birleşimi ile farklı desenlere sahiptir.
  • Sağlıklı bir ortamda, bakımlarının doğru yapılması ile birlikte 10 yıl yaşayabilirler.
  • Cüce ırklı bir tavşan türüdür ve en fazla 1,6 kg ağırlığa sahiptir.
  • Aslanbaş tavşanı en fazla 10 cm uzunlukta olur.
  • Kulak uzunlukları ortalama 8 cm uzunluğundadır. Tüylü bir kulak yapısına sahiptir.
  • Çift yeleli olanları ve tek yeleli olan iki farklı yapıya sahiptir.
  • Uzun yelelerinin olmasının yanında uzun saçlara sahiptirler.

Aslanbaş tavşanı özellikleri bu kadar ile sınırlı değildir. Spesifik görünüşleri haricinde yani tüy yapılarının haricinde hotot tavşanı ile benzerlikleri vardır.

Bunun yanı sıra kısa, kalın ve tüylü bacak yapılarına sahiptir. Tek yeleli olan türün boyun etrafında ve kafasında uzun tüyleri vardır. Sonrasında etek diye tabir edilen tüylere de sahiptir. Diğer bir tür yapısında ise yani çift yeleli olan türde. Baş çevresini saran uzun yeleleri vardır.

aslanbaş tavşanı bakım
Aslan Baş Tavşanı bakım

Aslanbaş Tavşanı Evde Bakımı

Öncelikle evde Aslanbaş tavşanı bakımı yapmak için gerekli bazı malzemeler bulunmaktadır. Bu malzemelerden en başında tavşanınızın yaşam alanını belirlemek gelir. Yaşam alanı doğru bir şekilde seçilmelidir. Yaşam alanı içerisinde rüzgar, soğuk olmamalı ve ani ısı değişiklikleri yaşanmamalıdır.

Daha sonrasında yaşam alanında bir kafes içerisinde beslemek istiyorsanız kafes temin etmelisiniz. Temin ettiğiniz bu kafesi uygun gördüğünüz yerde konumlandırmalısınız. Ardından tavşanın besin ve suyunun konulacağı ürünleri uygun yerlere koymalısınız.

Tavşanınız için seçmiş olduğunuz su kabı aşırı derin olmamalıdır. Çünkü tavşanınız derin su kabı içerisine girebilmektedir. Bu esnada hasta olabilmektedir. Bu yüzden doğru bir su kabı bulmalısınız.

Tavşanınızın tüylerinin taranma işlemi için öncelikle bazı araçlar gerekmektedir. Bu araçlar tavşanınızın tüylerine zarar vermeden tarayabilmeniz için üretilmiştir. Tımar işlemi için almış oluğunuz alet ile tüyün yönünde tarama yapmalısınız. Çünkü tüyün yönüne göre bir tımar yapmazsanız tüy yapısına zarar verebilirsiniz.

Daha sonrasında rutin olarak veteriner hekime götürmelisiniz. Bu işlem evde Aslanbaş tavşan beslemek isteyen kişiler için çok önemlidir. Çünkü tavşanlar kendi tüylerini yalarlar ve tüylerini yutabilirler. Bu gibi durumların görülmesinin ardından iç parazit sorunu gelir.

Veteriner hekime rutin halinde götürülmesi durumunda bu durumu aşabilirsiniz. Sonrasında daha farklı dış parazitler ve hastalıklar oluşabilmekte. Bu yüzden sürekli olarak sağlıklı halde kalabilmesi için veterinere götürülmelidir.

aslanbaş tavşanı özellikleri
Beyaz Aslan Baş Tavşanı

Karakteri

Evde beslemek istediğiniz bir hayvanda bulunan bütün karakter yapısı, Aslanbaş tavşanı karakteri ile buluşmuş gibidir. Nedeni ise aşırı sevimli, uysal ve o kadarda sıcak kanlı canlılar olmasından kaynaklanır. Aşırı derecede ilgiye ihtiyaç duyan bir yapısı yoktur.

Gün içerisinde uygun gördüğünüz zamanlarda sevginizi göstermeniz onu çok mutlu edecektir. Bunun yanı sıra oyuncu ve akıllıdır. Bu sayede eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. Ama evcil tavşanların arasında en ürkek tavşanlar arasındadır. Bu ürkeklik onun naifliğinden gelmektedir. Yani tavşanınıza büyük bir özveri ile yaklaşmalı ve onu korkutmamalısınız.

sağlık sorunları

Sağlık Sorunları

Aslanbaş tavşanı sağlık sorunları çok ciddi hayati önem taşır. Çünkü hastalık kapma riskleri vardır ve genetik rahatsızlıklara da sahip olabilirler. Bu gibi durumlarda öncelikle uzman kişiler ile görüşmelisiniz. Gerekli tedavi yöntemlerini uygulamalı ve tekrardan sağlığına kavuşturmalısınız.

  • Tavşanınız bir gıdayı tüketirken zorlanıyor ise diş yapısı kontrol ettirmelisiniz. Çünkü evde beslenen tavşanların diş yapılarında bozulmalar oluşur. Genel olarak bu durumun görüldüğü vakalar vardır.
  • Evde beslediğiniz bir tavşanını sürekli olarak başını salladığını görüyorsanız ve kulak parazitinden şüphelenilmektedir. Bu tarz kafa sallamalarının başlıca sebebi bu parazitlerdir ve tedavi edilebilmektedir.
  • Dişi tavşanların 3 yaşını doldurması ile görülen rahatsızlık rahim kanseridir. Her iki dişi tavşandan bir tanesinde bu kanser görülmektedir. Bu kanserin tedavisi için veteriner müdahalesi gerekmektedir.
  • Halsizlik görülen bir tavşanda cilt tahrişi gibi olayların görülmesi muhtemeldir. Bu durum hayati risk içeren bir parazit yüzünden olduğu bilinmektedir. Bu semptomların görülmesi halinde sağlığına kavuşturulması için uygun kişiler tedaviye başlamalıdır. Bu rahatsızlığı kapmasındaki en büyük unsur arka bölgesinin temiz tutulmamasıdır. Bu rahatsızlığın önüne geçmek için tavşanın arka bölgesi sürekli olarak temiz tutulmalıdır.

İskelet yapılarının narinliğinden ötürü tutuş şeklinizi doğru pozisyona getirmelisiniz. Elinizde tuttuğunuz bir tavşanın iskeletine zarar verebilirsiniz. Bu yüzden doğru tutuş tekniği uygulanmalıdır. Sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için hastalık bulaşmadan önlem almak gerekir. Bu önlem rutin halde veteriner hekime götürmekten geçer.

Bu sayede herhangi bir ciddi rahatsızlığı olmadan gerekli önlemleri almış olursunuz. Aslanbaş tavşanı sağlık kontrollerinin sağlanması sonucunda uzun bir yaşam sürer.

Aslanbaş tavşanı ne yer?

Tüm tavşanların tükettiği besinleri Aslanbaş tavşanları da tüketebilirler. Evde tavşan besleyen kişiler genel olarak tavşanlar için özel üretilmiş gıdalar ile beslerler. Bu besleme yöntemi doğru bir yöntemdir.

Aslanbaş tavşanı ısırır mı?

Aslanbaş tavşanı kendisini tehdit altında hissederse ısırır. Çünkü tüm canlılarda kendisini koruma iç güdüsü vardır.

5/5 - (2 votes)

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir