Dünyada yün üretimi ve evcil hayvan olarak beslenen, Ankara tavşanı Diğer adı Angora tavşanıdır. Bu türün tüyleri uzundur ve sıcak tutar. Sağlamış olduğu bu özellikler sayesinde endüstriyel tekstil konusunda önemli bir yer sahibidir.
Diğer adı Angora tavşanı olan bu türü üreticiler yetiştirmekte ve tüylerini satmaktadır. Bu satılan tüyler ileriki evrelerde yün haline gelerek Angora yünü adını alır.

Ankara Tavşanı
Evcil hayvan olarak beslenen ve endüstriyel yün üretiminde kullanılan bir tavşan türüdür Ankara tavşanı. Bu türün özellikleri diğer tavşanlardan farklılık göstermektedir. En belirgin olanı ise tüylerinin nitelikli olmasından kaynaklı yün yapımında kullanılmasıdır.
Evde beslenmesi mümkündür. Ankara tavşanı farklı isimler ile anılmaktadır. Bilinen en yaygın isim Angora tavşanıdır. Bu isim ile de Ankara tavşanı anılmaktadır. Bu sayede Angora yününe sahip olan bir tür olduğunu anlayabiliriz. Yani Angora yünü bu ırktan elde edilmektedir.
Ankara Hollanda lop tavşanı ile karıştırılmaktadır. Bunun başlıca sebebi iki türünde tüylü bir yapıda ve benzer özelliklere sahip olmasından kaynaklanır.
Ankara Tavşanı Özellikleri
- Tüy uzunluğu 10-15 Cm arasındadır.
- Yetişkinlik dönemlerinde 3,5 – 4 Kg ağırlığa sahip olur.
- Bol tüylü kulaklarının yapısı dik ve büyüktür.
- Kas yapıları gelişmiş ve iri yapılı bir türdür.
- Bir doğumda 5-6 adet yavru doğurur.

Ankara tavşanı olarak bilinen ve diğer adı Angora tavşanı olan bu tür evde beslenebilmektedir. Evde beslenme sürecini artıran en büyük faktör ise tüylerinin uzun olmasıdır.
Ankara Tavşanı Yünü
Yün kırma işlemi yavruluk döneminde yapılmamaktadır. Yetişkinlik dönemine gelmiş Ankara tavşanı 2 yaşına geldiğinde yün kırkma işlemine başlanır. Daha sonrasında her 3 ayda 1 kez olacak şekilde yün kırpma işlemi yapılmalıdır.
Ankara tavşanından 1 yılda 4 kırkma işlemi ile 800 – 900 Gr yün sağlanır. Yün verimliliği değişkenlik bir çok faktörden kaynaklanır. Bu faktörler cinsiyet, bakım, beslenme, yaş, gebelik olarak bilinmektedir.

Dişilerde yün verimi daha fazladır. Bu oran erkeklere oranla %15-20 daha fazladır. Ama gebelik sürecinde bu oran %30 düşüş gösterir.
Kırkım işlemi kış ayları ve şiddetli rüzgarların olacağı zamanlarda yapılmamalıdır. Bu zamanlarda yapılan kırkım işlemlerinden sonraki 1 hafta içerisinde Ankara tavşanı hayatını kaybetmektedir. Bu yüzden hava şartlarının uygun olduğu zamanlara göre bir kırkım ritüeli uygulanmalıdır.
Angora Tavşanı Bakımı Hakkında bilgi
Ankara tavşanı bakımı doğru materyaller kullanılarak deneyimli uzman kişiler tarafından yapılmaktadır. Bakım konusu genel olarak farklı dallara ayrılmaktadır.

Tüylerinin uzun yapıda olması tüy bakımının kolay olmayacağı anlamına gelir. Bu yüzden tüyleri doğru bir tımar aleti ile taranmalıdır. Tarama işlemi tüylerin düz ve güzel gözükmesini sağlamakla birlikte dolaşmasını da engelleyecektir.
Ankara Tavşanı Tarihi ve Kökeni
Ankara iline ait olan tavşan türü 18 yüz yılda denizciler tarafından diğer Avrupa ülkelerine taşınmıştır. Bu sayede başta Fransa olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde evcil hayvan olarak beslenmeye başlanmıştır. Daha sonrasında diğer ülkelere taşınmıştır. Bu sayede tüm dünyada popüler olmuş ve melezlenerek yeni ırklar meydana gelmiştir.

Bir çok ülkeye dağılmasının ardından 18. Yüzyılda Türkiye’de bu ırk tükenmiştir. Sonrasında farklı ülkelerde safkan olan ırkın aranması başlanmıştır. Daha sonrasında yurt dışında yaşayan Türk bir aile tespit edilmiştir. Daha sonrasın bu aile kayseri iline gelerek üretim yapmaya başlamıştır.
Tavşanlar türlerini yalayarak kendi temizliklerini yapmaya çalışırlar. Bu esnada farklı virüsleri vücutlarına almış olurlar. Sonrasında sağlık sorunları ile karşı karşıya kalırlar. Bu yüzden veteriner hekim kontrolü altında olmalıdır.
Angora tavşanı barınma alanının sürekli olarak sterilize edilmesi gerekmektedir. Doğru bakım uygulanmayan bu türlerde sağlık sorunları meydana gelir.
Angora Tavşanı Kaliteye Göre Yün Ayrımı
Angora yün üretimi için için kullanılan yünlerin 4 kalite sınıfı vardır. Kaliteyi ayırt eden özellikler tüy uzunluğu, dokusu, inceliği , yapısı ve temizliğine göre ayrılmakta. Bu etkenler sayesinde 1.Sınıf tüy ve 4. sınıf tüye kadar kalite ayrımı yapılmaktadır.

Evde Besleme ve Uygun koşulların Hazırlanması
Evde evcil olarak besleyebileceğiniz bir tür olan Angora tavşanı öncelikle temin edilmelidir. Sonrasında ev içerisinde bulunan havanın nemli olmadığından emin olmalı. Ardından aşırı hızlı hava değişimi yapmamasına ve ortam sıcaklığının uygun olduğuna emin olmalısınız.
Ev içerisinde beslemek istediğiniz kafesi uygun olan bir bölgeye yerleştirin. Ardından erişimi kolay yerlere beslenme kabını ve su kabını yerleştirin. Bu kısımda dikkat edilmesi detaylar var. Su kabı derin olmamalıdır.
Yıllık tüy üretimini etkileyen bir çok faktör vardır. Ankara tavşanı vücudu yıllık 800-900 Gr tüy üretir. Bu
tüy üretim hacmini etkileyen bir çok faktör vardır. En bilindik olanı dişiler erkeklere oranla %15-20 daha fazla tüy üretimi yapmasıdır.
Angora tavşanı doğru besinler tüketmelidir. Bu besinler sebze, yem ve baklagillerden oluşmaktadır.
Beslenmesi doğru yapıldığı sürece tüy yapısında kalite artışı görülmüştür.